top of page

Om foreningen
 

cerros3.jpg
banner-Organizacion.jpeg
Quienes-somos2.jpeg
WhatsApp Image 2019-11-27 at 16.09.40.jpg

Nordisk-Chilensk Kulturformidling / NGO Libroalegre er en uafhængig nonprofitorganisation, der blev oprettet i 2001 i Valparaíso. Siden starten har den været dedikeret til uddannelsesmæssige og kulturelle aktiviteter og har gjort god børne- og ungdomslitteratur tilgængelig for børn, unge og voksne, hovedsageligt fra lavindkomstsektorer med ringe adgang til kulturelle oplevelser. Organisationen har to afdelinger: En i Chile, som til dagligt driver børnebiblioteker og kulturelle aktiviteter til fremme af udbredelsen af børnelitteratur, og én i Danmark som primært fungerer som støtteforening. I den danske afdeling er formålet primært at skaffe midler og støtte til børnebibliotekerne, i tæt samarbejde og dialog med den chilenske afdeling.

 

Organisationen har to børnebiblioteker i Valparaíso og udvikler projekter omkring bogkultur og læselyst. Et team af frivillige tager sig af bibliotekets daglige drift, ift. at modtage og betjene bibliotekernes mange brugerne. Siden 2019 har forening modtaget årlig støtte fra det chilenske Kulturministeries program for samarbejdsinstitutioner, og i hele dens levetid har foreningen fået støtte fra personer, der har engageret sig i læsefremme – både i Danmark og i Chile. Foreningen søger ligeledes midler fra fonde til finansiering af initiativer og projekter.

 

Læselyst er en livsnødvendighed og en rettighed for ethvert menneske. Det er den filosofi der ligger til grund for alle aktiviteter og projekter i Libroalegre. En god bog giver læseren mulighed for at se sig selv spejlet og opfordrer samtidig læseren til at udvikle sit eget kreative udtryk.

 

Danske Anne Hansen er grundlæggeren af foreningen. Hun er uddannet folkeskolelærer, og har studeret litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Anne Hansen har boet i Chile i flere år. Det hele startede i 2001, da hun vandrede rundt i Valparaísos slumkvarterer med en sæk bøger på ryggen af et æsel. Hun ringede med en klokke, og når en gruppe af kvarterets nysgerrige børn havde samlet sig omkring hende, læste hun højt for dem af Pippi Langstrømpe, Alfons Åberg og Aben Osvald.

 

Gennem donationer fra biblioteker og institutioner i Danmark, samt utallige besøg på loppemarkeder, fik hun indsamlet flere og flere børnebøger. Først startede hun et lille bibliotek i på et af de stejle bakker i en primitiv og fugtplaget lille hytte i et af Valparaísos mest belastede kvarterer. I dag ligger der et nyt fint containerbibliotek i samme kvarter og et stort bibliotek i Cerro Alegre-kvarteret med over 1000 børnebøger.

Arbejdet i Chile

Lokalt administrer foreningen to biblioteker til fri afbenyttelse i Valparaíso - et i Cerro Alegre og et andet i Montedónico, en af byens udsatte områder.

 

Foreningen har uddannet chilenske børnehavepædagoger og -assistenter, lærere fra folkeskoler og gymnasier, samt universitetsstuderende i praksis inden for moderne børne- og ungdomslitteratur.

 

Vi afholder læseværksteder, hvor vi giver børn og forældre fra skoler, klinikker, hjem og ungdomsfængsler adgang til nye bøger.

 

Vi opretter små biblioteker i børnehaver, lægeklinikker og ungdomsfængsler. Vi rådgiver også om valg af bøger, underviser i læsestimuleringsstrategier og udvikler udvælgelseskriterier. Vi donerer eller låner også bøger og udstyr.

 

Vi udgiver Calcetín con papa (Sok med hul i), et tidsskrift lavet af børn og unge til børn og unge, børnelitteraturbladet "La pieza secreta" og bøger om social og pædagogisk praksis i forbindelse med læsning og børnelitteratur, som er skabt af børn og unge.

bottom of page